فهرست مطالب

پرستاری گروه های آسیب پذیر - پیاپی 1 (زمستان 1393)

مجله پرستاری گروه های آسیب پذیر
پیاپی 1 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/10
  • تعداد عناوین: 5
|
  • رقیه خضری، مریم روانی پور *، نیلوفر معتمد، حکیمه واحد پرست صفحات 1-16
    مقدمه
    بیش از 80% از سالمندان دارای حداقل یک بیماری مزمن می باشند، که نزدیک به نیمی از آنان از پرفشاری خون رنج می برند. این بیماری با وضعیت توانمندی سالمندان ارتباط تنگاتنگی دارد، که در صورت عدم کنترل موجب ناتوانی های مختلف می شود؛ به همین دلیل توجه به توانمندسازی افراد سالمند، یک ضرورت محسوب می شود.
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر الگوی توانمندسازی خودمدیریتی بروضعیت توانمندی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون است.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی است، که روی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون شهر بوشهر اجرا شد. 60 سالمند مبتلا به پرفشاری خون با استفاده از نمونه گیری تصادفی انتخاب و به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص داده شدند. مداخله در 5 مرحله (خودآگاهی وشناخت ازسطح عملکرد و انتظارات ازخود توسط مددجو، هدف گذاری مطلوب توسط مددجو، برنامه ریزی، اصلاح ساختار و ارزشیابی) بر اساس الگوی توانمندسازی صورت گرفت. داده ها با استفاده از ابزار محقق ساخته اطلاعات جمعیت شناختی و توانمندسازی دارای روایی 82/0 و پایایی 84/0 قبل و 1.5 ماه بعد از مداخله جمع آوری شده و با نرم-افزار SPSS v.18 در سطح معناداری 05/0 با استفاده از آزمون های آماری کای دو، تی مستقل و تی زوج تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    مقایسه میانگین نمرات شرکت کنندگان قبل از مداخله توانمندسازی خودمدیریتی بین گروه های آزمون و کنترل به ترتیب با میزان 25/64 و 55/64 بود که معنادار نبود(89/0=P) اما بعد از مداخله اختلاف نمرات قبل با بعد بین دو گروه آزمون و کنترل به ترتیب 04/85 و 07/64 بود که از نظر آماری تفاوت معناداری مشاهده شد(0001/0=P).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش، حاکی از آن است که بکارگیری الگوی توانمندسازی خودمدیریتی، در جهت بهبود وضعیت توانمندی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون موثر است. لذا با اجرای برنامه های توانمندسازی برای سالمندان مبتلا به بیماری های مزمن، می توان از بسیاری مشکلات آنان پیشگیری و در جهت ارتقا توانمندی آنان گام برداشت.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، پرفشاری خون، سالمند، توانمندی
  • لیلا توکلیان، فاطمه بنیادی *، ابراهیم ملک زاده صفحات 17-31
    مقدمه
    سرطان پستان شایع ترین سرطان زنان در اکثر کشورهای جهان محسوب می شود ؛ زنان در همه سنین در معرض خطر ابتلا به این سرطان قرار دارند. با اجرای برنامه غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان، بیش از 90 درصد مبتلایان درمان می شوند. یکی از اهداف اساسی سیاست گذاران در بخش بهداشت و درمان هر کشور، تسهیل دسترسی افراد به خدمات بهداشتی و درمانی در جامعه می باشد چرا که دستیابی به «بهداشت برای همه» در بیانیه آلماآتا در سال 1978 با عنوان شعار زیربنایی و براساس مراقبت های بهداشتی اولیه به تمام کشورهای جهان معرفی شد.
    هدف
    در این پژوهش عوامل موثر بر غربالگری سرطان پستان در زنان 65-20 ساله شهر کازرون مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    در این مطالعه تحلیلی مقطعی در سال 92، 300 نفر از زنان 65-20 ساله شهر کازرون که به روش تصادفی ساده از میان مراکز بهداشتی درمانی شهری و از بین خانوارهای فعال آن مراکز انتخاب شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای محقق ساخته با روایی و پایایی قابل قبول بود؛ که به روش مصاحبه حضوری با افراد تکمیل شده و با کمک نرم افزار18 SPSS v. مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه درصد اندکی از زنان شرکت کننده در مطالعه، خودآزمایی پستان، معاینه بالینی پستان توسط پزشک و ماموگرافی را انجام دادند. یافته ها ارتباط معنی داری بین سن و میزان تحصیلات با خودآزمایی پستان، میزان درآمد و وضعیت بیمه با معاینه پستان توسط پزشک و ماموگرافی را نشان دادند(05/0> p). همچنین داشتن سابقه فامیلی سرطان پستان با انجام هر 3 روش غربالگری سرطان پستان ارتباط معنی داری داشت. بیشترین علت عدم مراجعه جهت انجام روش های غربالگری، شرم و حیا و خجالت کشیدن از معاینات بوده است.در بین عوامل موثر بر دسترسی افراد به غربالگری، عوامل مالی بیشترین تاثیر و عوامل جغرافیایی کمترین تاثیر را بر دسترسی افراد به غربالگری سرطان پستان داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه رفتار غربالگری سرطان پستان تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارد ؛ درنظر گرفتن این نکته که رفتار مبتنی بر آگاهی و گرایش می باشد؛جهت ارتقای رفتارهای غربالگری و کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان ، لزوم تدوین برنامه های آموزشی جهت آشنایی زنان با این برنامه ها و نیز توصیه پزشکان، ماماها و کارکنان بهداشتی ضروری بوده؛ و با ایجاد نگرش مثبت و دسترسی بهتر زنان، قدم بزرگی برای ارتقای سلامت زنان می توان برداشت.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، غربالگری، زنان
  • زینب قربانی مقدم، فائزه جهانپور *، عبدالله حاجی وندی صفحات 32-41
    مقدمه
    درد، یکی از مشکلات بیمارانی است که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند . به واسطه ارتباط نزدیک پرستاران با بیماران، درد بیماران با استفاده از دانش و نگرش و مدیریت صحیح آنان تسکین می یابد.
    هدف
    هدف از این پژوهش تعیین دانش ، نگرش و عملکرد پرستاران در مدیریت درد، بعد از عمل جراحی در بخشهای جراحی بیمارستان شهدا خلیج فارس بوشهر در سال 1392 است.
    روش
    این مطالعه توصیفی تحلیلی شامل 77 نفر ( بهیار ،فوق دیپلم و لیسانس ) شاغل در بخش های جراحی در سال 1392 بودند، که بر اساس سرشماری انتخاب شدند .ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه نیمه ساختاریافته که شامل مشخصات دموگرافیک و چک لیست نحوه عملکرد و سوالات مربوط به دانش و نگرش پرستاران (برگرفته از پرسشنامه اصلی فرل و برک ) بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آمار توصیفی و نیزآزمون های آماری تی تست، کای دو، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون، جهت آنالیز اطلاعات و ارتباط بین متغیرهای کیفی در سطح معنی دار 005/. و در نرم افزار 19spss v. تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد، از 77 نفر پرسنلی که در رابطه با مدیریت درد ارزیابی شدند، 1/70% از نمونه ها از دانش پایین و خیلی پایین و 3/14% از دانش خیلی بالا و نیز 6/15% از دانش متوسط برخوردار بودند. همچنین 7/98% از نگرش خیلی پایین و 3/1 %از نگرش پایین و نیز 2/5% افراد از عملکرد پایین و خیلی پایین و 6/89% از عملکرد بالا و خیلی بالاو 2/5% عملکرد متوسط داشتند. همچنین تنها بین سطح عملکرد و میزان تحصیلات، رابطه آماری معنی داری دیده شد، و در بقیه متغیرها ارتباط معنی داری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مطلوب نبودن میزان دانش و نگرش بدست آمده در نمونه های پژوهش، نیاز به برنامه های دقیق برای آموزش به این پرسنل و برگزاری کلاسهای بازآموزی پیشنهاد می شود .
    کلیدواژگان: دانش، نگرش، عملکرد، پرستاران، مدیریت درد
  • آزیتا ظاهری *، منصور دیانتی، لیلا رفیعی صفحات 42-49
    مقدمه
    اجرای عملیات پرتونگاری در بخش های مراقبت ویژه ، به علت شرایط خاص بیماران به صورت سیار صورت می گیرد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان مواجهه پرستاران بخش های مراقبت ویژه، ساختار باز در طول زمان ، با اشعه ایکس هنگام انجام عکس برداری با روش دوزیمتری فیلم بج در بیمارستان شهید بهشتی کاشان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مقطعی بود؛ که طی آن 29 عدد فیلم بج (جهت سنجش اشعه) در بخش های مراقبت ویژه، بیمارستان شهید بهشتی کاشان نصب شد. بیمارستان شامل سه واحد مراقبت ویژه جراحی، تروما و داخلی بود که از هر بخش تعدادی مکان( اتاق بیماران، اتاق استراحت پرستاران، ایستگاه پرستاری، پشت پاراوان سربی) که عبور و مرور پرستاران هنگام عکسبرداری ها در آن قسمت ها بیشتر بود به عنوان نمونه جهت ثبت اشعه انتخاب شدند. فیلم بج ها به مدت دو ماه در محل نصب بودند. اطلاعات حاصل از فیلم ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 و آزمون های آماری مناسب تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه نشان دادند که هیچ یک از فیلم بج ها اشعه بیش از حد مجاز، ثبت نکرده اند. حداکثر اشعه ی جدب شده 11/0 میلی سیورت گزارش شد؛ که با میزان استاندارد، اختلاف معنی داری داشت. در میان مکان های مختلف، میزان اشعه جذب شده، در اتاق استراحت پرستاران با سایر محل ها تفاوت معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که در بخش های مورد مطالعه هنگام عکس برداری سیار، کارکنان پرستاری اشعه غیر مجاز در یافت نکرده اند و محیط کار پرستاران جهت انجام فعالیت های مراقبتی برای بیماران، امن است.
    کلیدواژگان: پرستار، بخش مراقبت ویژه بسته، مواجهه، اشعه ایکس، دوزیمتری
  • شهناز پولادی *، منیره انوشه، آرمین زارعیان، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 50-64
    مقدمه
    مراقبت از سالمند در خانواده با تمام کاستی های آن به عنوان مهم ترین پایگاه مراقبت از سالمند در جامعه ایرانی محسوب می شود.
    هدف
    کشف عوامل تقویت کننده خانواده در مراقبت از سالمند، هدف از انجام پژوهش حاضر را تشکیل می دهد.
    روش
    این مطالعه کیفی، براساس تجربیات 11 عضو مراقبت کننده از سالمند در خانواده بود که از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته در سال 91-1390 انجام پذیرفت. پس از کسب رضایت نامه، داده ها جمع آوری، ضبط و بازنویسی شد و بر اساس روش تحلیل درونمایه ای Braun و Clarke مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت تضمین دقت و استحکام داده ها، معیار مقبولیت، قابلیت انتقال، قابلیت وابستگی و قابلیت اعتماد داده ها بررسی شد.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر، بصیرت، مدیریت، حمایت و شرایط زمینه ای به عنوان عوامل تقویت کننده خانواده درمراقبت از سالمند استخراج شد.
    نتیجه گیری
    ظرفیت های بالای خانواده های ایرانی از حیث برخورداری از دانایی و بصیرت ، همچنین اهمیت زیر ساخت های اجتماعی جهت استمرار و استحکام در مراقبت تمام شمول از اعضاء خانواده به ویژه افراد آسیب پذیر، توجه بیش از پیش به ساختار تقویت خانواده را مطرح می نماید. در این راستا به منظور پیش گیری از رشد عوامل تهدید کننده خانواده در مراقبت از سالمند و همچنین ارائه الگوی مفید خانواده های ایرانی به سایر جوامع در مراقبت با کیفیت از سالمند، تلاش متولیان نظام سلامت خانواده را به منظور پاسداری از ظرفیت های موجود جهت برنامه ریزی و تجمیع ساز وکارهای لازم فرا می خواند.
    کلیدواژگان: خانوده، مراقبت سالمند، عوامل تقویت کننده، تحلیل درونمایه ای
|
  • R. Khezri, M. Ravanipour*, N. Motamed, H. Vahedprast Pages 1-16
    Introduction
    More than 80% of the elderly have at least one chronic health condition nearly half of them suffer from hypertension. The disease is closely associated with the ability of older people in lacking of control of the causes of disability, which is why it is a necessity due to the empowering older people.
    Objective
    The purpose of this study was to determine the effect of management of empowering model on the empowering elderly patients with hypertension.
    Method
    The present study is a randomized clinical trial which was performed on elderly patients with hypertension in Bushehr. A number of 60 elderly patients with hypertension wererandomly selected and assigned to experimental and control groups. Interventions were done in 5 steps (self-identification level, performance expectations by the client themselves, goals desired by the client, planning, and evaluation of reform) and werebased on an empowerment model. The self-made tools for empowering demographic information and valid 0/82 and 0/84 reliability were collected before and 1.5 months after the intervention. A significant level of 0.05 was considered and the data were analyzed by SPSS v.18 software, using chi-squareindependent t and paired t.
    Results
    The mean scores of the experimental and control groups before the intervention, and after empowering the management were 64/25 and 64/55, respectively, which was not statistically significant(P=0/89), but after the intervention difference between the two groups before and after were 85/04 and 64/07 in the control test and a statistically significant difference was observed (P=0/0001).
    Conclusion
    Results revealed that Management empowering Model, in order to improve the empowered of elderly patients with hypertension was effective. Therefore withempowering the implementation of programs for elderly people with chronic diseases, we can prevent many of their problems and take steps to improve their empowering.
    Keywords: empowerment, hypertension, aging, empowered
  • L. Tavakoliyan, F. Bonyadi*, E. Malekzadeh Pages 17-31
    Introduction
    Breast cancer is the most common cancer among women in the majority of countries and women in all ages are at risk of the cancer. More than 90% of the patients can be cured by cancer screening and early diagnosis.One of the government's most essential goals in the part of health in any country is to make people's access to treatment and health care services more easieras according toALmaatasays(1978) "Health for All" has introduced to all countries as the underlying motto, and based on primary health care.
    Objective
    This study examined the effective factors relating to breast cancer screening services that is provided in selected by Health Network of Kazeroon city among 20-65 years old women.
    Method
    This cross-sectional study was done on 300 women in the age of 20-65in 2013.They were selected by simple random sampling among Urban Health Center and active families in those centers. Data was collected by a researcher-made questionnaire with acceptable reliability and validity that was completed by interviews with women and analyzed using SPSS v.18.
    Results
    In thisresearch, a small percentage of women had done breast self-examination andclinical breast examination by a physician and mammography. Results showed a significant relationship between age and education level with breast self-examination, income and insurance status with breast examination by physician and mammography(p
    Conclusion
    Considering that breast cancer screening is influenced by several factors, behavior should be based on knowledge and attitudes, so for promoting screening behaviors and reducing the risk of breast cancer, it seems necessary to develop training programs for women and doctor 's advice, midwives and health personnel, and we could improve women health to a positive attitude and providebetter access for women.
    Keywords: Breast cancer, screening, women
  • Z. Ghorbani. Moghaddam, F.Jahanpour *, A. Hajivandi Pages 32-41
    Introduction
    Pain is one of the patients’ problems who have undergone surgery.Due to the close relationshipbetween patients and nurses, pain will be relieved regarding to appropriate knowledge, attitudes and practice.
    Objective
    The aim of this study was to assess the knowledge, attitude and practice of nurses in the management of post operative pain in surgical wards of Persian Gulf Martyrs Hospital in Bushehr.
    Method
    This cross-sectional study included 77 nurseswhoworked in the surgery ward. Sampling methods was census. Data collection tool was a questionnaire includingdemographic information and the questions regarding knowledge and attitude of the nurse(Ferrer and Burke questionnaire ) respectively. Data was collected using descriptive statistics and T-test ¡x²¡ variance analysis and Pearson correlation coefficient analysis . Data was analyzed using the SPSS v. 19.
    Results
    The results showed that 70.1 %of subjectshad low and very low knowledge, 14/3% had high knowledge, 98.7% had very low attitude, 1/3% had low attitude and 5.2% of them had low and very low practice score.89/6% were high and very high in practice, and only significant statistical relationship was found between practice and education.
    Conclusion
    based on result acquired we suggested to plans to enhance the staff knowledge and attitude toward pain management by responsible liable.
    Keywords: Knowledge, attitude, nurses, pain management
  • A. Zaheri*, M. Dianati, L. Rafiei Pages 42-49
    Introduction
    Radiological examinations for patients who are hospitalized in intensive care units are usually performed by using portable radiography devices.
    Objective
    The aim of the study was to investigate ICU nurses ‘exposure during portable radiological examinations with cumulative method.
    Method
    This study was cross sectional. For this study,29 film badges were installed in multiple locations in 3 intensive care units of Shahid Beheshti hospital in Kashan. Hospital intensive care unit consists of surgery, trauma and domestic. The measurement locations were nurses’ break room, nursing station, patient rooms and behind a lead apron. All Films Were installed for two months. Appropriate statistical tests were used for describing the data. The level of significance was set at below 0.05. Study data were analyzed by SPSS v. 16.0.
    Results
    The highest dose of radiation was 0.11milisievert in this method which was much lower than the highest permitted level of radiation exposure - i.e. 1 milisievert.
    Conclusion
    Portable radiological examinations do not expose healthcare providers to high doses of ionizing radiation. Clinical settings which have been designed and organized according to proper safety standards can be considered as safe and free from ionizing radiation during portable radiological examinations.
    Keywords: nurse, closed intensive care unit, exposure, X-ray, dosimetry
  • Sh. Pouladi*, M. Anoosheh, A. Zareiyan, A. Kazemnejad Pages 50-64
    Introduction
    familyelderly care with its entire shortcomings as the most important base of community care for the elderly is considered.
    Objective
    the object of studywas toexplore the factors strengthening the family in care of the elderly constitutes.
    Method
    This was a qualitative study of the experiences of 11 family elderly caregivers through in-depth, semi-structure interviews conducted in 2011-2012.Data collection, recording, and transcribing were doneafter obtaining informed consents. Data analysis was performed according to thematic analysis by Brown and Clarke (2006). To ensure consistency and accuracy of data, credibility, transferability, dependability, and conformability criteria were assessed.
    Results
    In the present study, insight, management, support and underlying conditions as reinforcing agents in the care of elderly family members was extracted.
    Conclusion
    Iranian families have the capacity in terms of knowledge and insight as well as the importance of social infrastructure in continuity and stability of family members care. Special attention to vulnerable families raised will further strengthen the structure. In this regard, in order to prevent the growth of threatening factors for the family in care of the elderly and providing a useful Iranian family model for other communities regardingthe quality of care for the elderly, Custodians of family health system attempts to preserve existing capacity planning and integratemechanisms of necessary calls.
    Keywords: family, elderly care, reinforcement agents, thematic analysis